************** مهم این نیست که در کجای این جهان ایستاده ایم ، مهم این است که در چه راستایی گام بر می داریم . هولمز درار ( دلار معروف به نمک سبز)از چاشنی های خوشمزه گیلان
دلار یا درار ( نمک سبز ) درست شده است از مخلوطی سبزی معطر که معمولا در گیلان وجود دارد و با گوجه سبز ترش - خیار - پرتقال ترش - سیب ترش - ماست و خیار - با سکنجبین مخلوط و با کاهو میل میکنند و هر خوردنی که با ذائقه مصرف کننده سازگار باشد .
برای تهیه درار ( دلار - نمک سبز ) از سبزی های نعناع - گشنیز - ( چوچاق و خالیواش ) استفاده میشود . که سبزی های چوچاق و خالیواش معمولا در روستا های شمالی یا خود رو است یا توسط روستائیان کاشته و در بازار های محلی عرضه میگردد .
مقادیر مورد نیاز :
۱ - سیزی نعناع ۲۰۰ گرم
۲- سبزی گشنیز ۲۰۰ گرم
۳- سبزی خالیواش ۱۰۰ گرم
۴- سبزی چوچاق ۱۰۰ گرم
ابتدا سبزی ها را خوب پاک کرده و کاملا می شوئیم و کاملا آبش را می گیریم و سپس بوسیله آسیاب برفی آنرا خورد می کنیم ( پوره ) ( در شهر های شمالی بوسیله ظرفی که به نمک یار معرف است کاملا می سایند ) آنگاه مواد سائیده شده را در یک ظرفی گود ریخته ( کاسه بزرگ ) و نمک را با آن اضافه و خوب هم می زنند . و مخلوط آماده را در ظرفی شیشه ای درب دارمی ریزیم و در یخچال قرار می دهیم و هر وقت مورد نیاز مصرف بود مصرف میکنیم . در خاتمه چند نکته را یاد آوری میکنم - در صورت در دسترس نبودن سبزی محلی ( چوچاق و خالیواش ) به همان مقدار از سبزی های دیگر به دلخواه استقاده میکنیم . مقدار اندازه نمک را هم با تستی که از این مواد بعمل می آوریم نباید زیادی شور گردد . امید وارم که مورد پسند علاقه مندان قرار گرفته باشد .
برچسبها:
نام محلی : برگ سیر ، سیر برگ؛ نام فارسی : برگ سیر؛ نام انگلیسی : Garlic Leaf
سیر از جمله سبزیجات معطر و پرخاصیتی است که به صورتهای مختلف شامل خام، پخته، سرخ شده، ترشی، خشک و پودر مورد استفاده قرار میگیرد.
برگ سیر نیز دارای خواص زیادی می باشد که در برخی از غذاهای گیلانی مانند سیر قالیه (سیر قلیه) ، سیرابیج (سیر واویج) و... مورد استفاده قرار میگیرد.
.
سیر، از سبزی هایی است که تاریخی بسیار کهن دارد. انسان خواص درمانی این گیاه را پنج قرن قبل از میلاد مسیح شناخته بود.
.
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتیمتر نیز می رسد. قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود.
.
برگ سیر نیز تقریباً خواص خود حبه های سیر را دارد. سیر از قدیم به عنوان ماده ای با خواص دارویی بی نظیر محسوب شده و هم اکنون نیز برای درمان سردرد، دردهای قـاعـدگی و تومور بسـیار مناسـب تشخیص داده شده است. ضمناً حاوی ماده ای به نام "آلیسـینریال" است که در نابودی عفونت نقش به سـزایی دارد. این ماده باعـث کاهش فـشار خون و لخته شدن خون می شود و در ضمن جریان خون را هم تعدیل می کند.
• خواص برگ سیر:
1- طبع سیر گرم و خشک است.
2- اگر میخواهید صورتی بشاش و زیبا و گلگون داشته باشید، سیر بخورید.
3- مصرف زیاد سیر ضعف دید به وجود میآورد.
4- سیر باعث بازشدن اشتها میشود.
5- کسانی که فشارخون آنها پایین است سیر را با احتیاط بخورند.
6- سیر مقوی معده است و از ورم روده جلوگیری میکند.
7- جویدن جعفری بعد از خوردن سیر بوی آن را از بین می برد.
8- افرادی که دچار فراموشی شده اند، سیر بخورند.
9- اگر سیر را در کیسه های برنج یا گندم بگذاریم از کرمخوردگی یا فاسد شدن آنها جلوگیری میکند.
10- کسانی که بیماری آسم دارند از سیر استفاده کنند یا یک حبّه سیر را زیر زبان بگذارند.
11- مصرف زیاد سیر باعث میشود که یُد جذب نشود.
12- مصرف زیاد سیر ایجاد کهیر میکند.
13- سیر ضدکرم است.
14- سیر تسکین دهنده تشنج و آرام کننده اعصاب است.
15- سیر از واکنشهای حساسیتی جلوگیری میکند و ضدآلرژی است.
16- سیر از پیری زودرس جلوگیری میکند.
17- کسانی که سرگیجه دارند یک حبه سیر بخورند.
18- خوردن کاهو و همچنین سیب بعد از خوردن سیر، بوی بالای دهان را از بین میبرد.
19- سیر تنظیم کننده مهمترین اعمال بدنی از جمله اختلالات کبدی، اختلالات غدد داخلی است
20- سیر بازکننده صدا است.
21- سیر برای اکثر بیماریهای عصبی مفید است.
22- برای درمان درد لگن خاصره میتوان هم خورد و هم همان قسمت را با سیر ماساژ داد.
23- کسانی که دچار بیماری هاری شده است سیر را بکوبید به آن شخص بدهید.
24- سیر در معالجه تیفویید و دیفتری به کار میرود.
25- اسپاسم و قلنجی که در اثر باد شکم به وجود آمده است سیر بهترین درمان کننده است.
26- برای درمان واریس و پیشگیری سیر را کوبیده با آب لیمو مخلوط کرده همراه کمی آب گرم ساق پا بمالید.
27- برای جلوگیری از بیماری و با از سیر و ترشی سیر استفاده کنید.
28- خوردن سیر کدورت ذهن را از بین میبرد و بهترین مقوی برای مغز می باشد و روی غدد مغز اثر نیکویی دارد و فراموشی را از بین می برد.
29- بوی سیر دفع کننده عقرب و مار است.
.
• مضرات برگ سیر
1- سیر با آنکه خواص بسیاری دارد، باید به حد اعتدال مصرف شود زیرا استفاده زیاد از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد ، ضعف نیروی جنسی ، ضعف چشم و عوارض بواسیر می شود.
2- سیر برای آنهائی که اسهال دارند، مضر است.
برچسبها:
رشه آش (آش ترش)
در گیلان برای خانمهای باردار این آش را درست می کنند.
مواد لازم:
سبزی آشی یک کیلوگرم
برنج دو پیمانه
باقالای مازندرانی تازه یک کیلوگرم
سیر 1/5 بوته
آبغوره 2 تا 3 لیوان
گوجه سبز 500 گرم
نعناع و خالواش (سبزی محلی) یک استکان
نمک و زردچوبه و آب و روغن به مقدار لازم
طرز تهیه:
سبزی ها که شامل: تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و نعناع هستند را بعد از پاک کردن و شستن ریزخرد می کنیم. برنج را شسته و چند ساعت می گذاریم خیس بخورد،
سپس پخته و با گوشتکوب له می کنیم. باقلا را به همراه پوست دوم جداگانه می گذاریم در آب بجوشد.
وقتی کمی جوشید برنج و سبزی و دیگر مواد و ادویه جات را اضافه می کنیم و بعد از کمی جوشیدن آلوچه ها را نیز اضافه می کنیم.
سیر را در روغن سرخ کرده و نعناع و خالواش را به آن اضافه می کنی و کمی تفت می دهیم. مقداری از سیر داغ را در آش ریخته و بقیه را برای روی آن نگه می داریم.
آش را به همراه ماهی شور و تربچه سرو می نمایند.
برچسبها:
دوشواره
خوراکی بسیار لذیذ و قدیمی که از یاد همه رفته
مواد لازم:
آرد گندم 100 گرم
گوشت چرخ کرده 500 گرم
پیاز یک عدد
تخم مرغ یک عدد
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
آب قلم 4 لیوان
آب، نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
سرکه مرغوب، سیر و رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی
طرز تهیه:
آرد را با آب و تخم مرغ مخلوط کرده و خمیری درست میکنیم که به دست نچسبد. روی خمیر را پوشانده و میگذاریم 2 ساعت استراحت کند. سپس کمی از خمیر برداشته و روی تخته با وردنه پهن میکنیم تا به نازکی لواش شود. با کارد روی خمیر مربع هایی به قطر 3 الی 4 سانتیمتر برش می دهیم.
پیاز را در گوشت رنده می کنیم و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و ورز می دهیم. گوشت را به صورت قلقلی درست کرده و در وسط خمیر قرار می دهیم. خمیر را تا میکنیم و دو لبه آن را روی هم قرار می دهیم تا به شکل مثلث شود. مثلث ها را در ظرفی جداگانه طوری روی هم قرار می دهیم که به هم نچسبند. آب قلم را می گذاریم بجوشد و سپس مثلث ها را در آن میاندازیم و میگذاریم بپزد. وقتی پخت آنها را از دیک خارج کرده رو روی آن نعناع خشک می ریزیم.
سرکه، رب و سیر را در آب قلم مخلوط کرده و به عنوان چاشنی در ظرفی جداگانه کنار خوراک قرار می دهیم و موقع خوردن مثلث ها را در آن میزنیم.
توصیه: از سرکه سیب و یا خرما استفاده کنید.
برچسبها:
ییلاق گندو یکی از ییلاقات زیبای ارتفاعات لمیر می باشد که طبیعت بکر و دست نخورده
ای آن چشم هر ببنده را را محو زیبایی و عظمت خودش میکند
پیشنهادمیکنم حتما سری به این ییلاق زیبا بزنید.
برچسبها: