ازگیل میوهای سرشار از مواد مغذی مانند پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی، آهن و ... میباشد و برای درمان بسیاری از بیماریها مانند سنگ کلیه، فشارخون، التهابهای رودهای و ... کاربرد دارد.
برای اکثر آدمها تجربه کردن طعمهای جدید، حس متفاوت و لذت بخشی را منتقل میکند و شاید برای همین باشد که غذاها، دسرها، سوپها و سالادهایی از سایر نقاط جهان تا این اندازه برایمان جذابیت دارند و عرضه چنین غذاهای جدیدی با استقبال فراوانی مواجه میشوند. از این میان بازار داغ میوهها و سبزیهای جدید و ناشناخته که تنها در قسمتهای خاصی از جهان میرویند، نیز بینصیب نمانده است و بسیاری از میوههای جدید و عجیب مانند جکی فروت، پشن فروت، میوه ستارهای و ... طرفداران خاص خود را دارند و با قیمتهای گزاف به فروش میرسند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در کشور ما نیز میوههایی میروید که برای سایر مردم جهان عجیب است و با آب و تاب خاصی از طعم و مزه آن برای یکدیگر تعریف میکنند و خواستگاه اصلی آن را ایران معرفی میکنند. یکی از این میوهها ازگیل است.
ازگیل میوهای عجیب و ناشناخته برای اکثر مردم دنیا است. برخی طعم آن را مشابه با انجیر، کامکوات و خرمای ایرانی میدانند و برخی دیگر طعمی مابین گلابی و زالزالک را به آن نسبت میدهند. ازگیل برای بسیاری از مردم دنیا عجیب و جذاب است، آن را به عنوان میوهای فانتزی میشناسند و قیمت بالایی دارد. ولی در ایران، عراق، ترکیه و برخی کشورهای اروپایی به وفور یافت میشود و یکی از معدود میوههایی است که در فصل زمستان به بار مینشیند.
ازگیل را بیشتر بشناسید
ازگیل یکی از گیاهان خانواده رز میباشد و از نظر گیاهشناسی گیاهی مابین گلابی و زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیده شدن به رنگ قهوهای در میآید. این گیاه که در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت میشود، به سرعت فاسد میگردد و سرشار از پکتین میباشد. به همین علت برای تهیه انواع ژله، مارمالاد و مربا مناسب میباشد. درخت ازگیل برگهایی به رنگ زرد و قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
برچسبها:
در اطراف جاده تاچشم کار میکند بخشش طبیعت است و گاه دست سازهای انسانی . کلبههای چوبی با دیوارهای گلین و سقفهای " کلش به سر" و دود گرم دودکش های آن حکایت از مرز بندی مالکیت شالیزارها دارد.
در دو طرف جاده درختان صنوبر سر به بلندا گذاشته و فروشندگان محلی در کنار جاده در آلاچیقهای چوبی و پارچهای خود انواع سوغات خوراکی و صنایع دستی محلی خود را به مسافران عرضه مینمایند.
جاده را به سمت کوهستان در مینوردیم ، کاروانسرای تیتی با قدمت حداقل چهارصد ساله را پشت سرگذاشته و به " لونک " میرسیم.
صدای آبشار از سمت راست ، رودخانه مواج از سمت چپ جاده با صدای پرندگان در هم آمیخته، حالت بینظیری است واقعا کدام موزیسین میتواند این نتها را بازسازی کند؟
روبروی آبشار و بالاتر از سطح رودخانه بساط کباب فروشی برروی منقلهای زغالی ،نان داغ ،ماست و کره محلی و چای داغ برای خریداران براه است .
کم کم جاده همسطح با نوک تیرهای چراغ برق میشود، در پایین ، درهای پر از زمینهای شالی وسیع با کلبههایی در میان ، و در انتها دیوارهایی از کوه های سبز جنگلی است.(که اینک یا رنگ و روی زمستانی بخود گرفته و یا در حال شکوفه زدن هستند.)
برخی از زنان روستایی با لباس های محلی در طرفین جاده در حرکت هستند، همچنان به سمت بالا در حرکتیم.
سمت چپمان جنگل تاریک است و تنها رگههایی از آفتاب ،جسورانه توانستهاند از میان این درختان بلند که ارتفاعشان به دهها متر میرسد، عبور کنند و دیدی اندک بیافرینند.
دیگر ، تقریبا با نوک درختان بلند در یک سطح قرار داریم ، در میان جاده در حرکتیم ، دیواری بلند از درختان انبوه به ارتفاع یک کوه در پیش روست، نزدیک میشویم، پیچی تند است.
واقعا چگونه این جاده ساخته شده است؟ سوالی است که در ذهن هر مسافر نقش میبندد.
گاه از میان صخرههای عظیم سبز آبراهههایی روان است و صدای آن مسافران را میخواند تا با خنکای آن سر و رویی جلا دهند.
به برگهای پهن خردل رسیدهایم همچنان در راهیم دیگر کم کم درختان جای خود را به مراتعی بس وسیع میدهند که اسب هایی سیاه و قهوهای آزادانه در آنها میچرند.
پس از دیدن این همه زیبایی به دیلمان میرسیم.
پر واضح است که در ایام نوروز و سفر به این همه زیبایی، لباس گرم و چتر و سایبان مسافرتی به همراه داشته باشید.
صحبت های دکتر "افشین پرتو " مولف کتاب تاریخ گیلان را بیاد میآورم که دیلمان قبل از اینکه آریایی ها به فلات ایران بیایند محل زندگی اقوامی مانند " کادوس ها" و " کاسی ها" بوده، و بعد اقوام دیگری مثل "آمادها" به این منطقه آمدند و از ترکیب این اقوام قومی به نام "دیلمی" بوجود آمد.
قدمتی چهار هزارساله از تمدن و یکجا نشینی بشر که در کمتر جایی میتوان نظیر آن یافت.
بنا به نوشته کتاب آثار و بناهای تاریخی گیلان بیه پیش (تقسیم جغرافیای قدیمی بر مبنای مسیر رودخانه سپید رود) دیلمان امروز، شامل ناحیه کوچک سیاهکل در دشت و ناحیه کوهستانی دیلمان در جنوب آن است.
روستای زیبای بالارود در محل اتصال دوشاخاب رودخانه شیم رود بر پای تپهای نسبتا بلند و سرسبز قرار دارد و در گذشته راه اصلی کاروان رو از لاهیجان به دیلمان و طالقان از این مسیر میگذشت .
کاروانسرای تی تی ، دیوارهایش از کف تا زیر طاق از جنس قلوه و ملات ساروج میباشد و سقف آن بوسیله گنبدهای زیبای آجری پوشیده شده است.
حمام قدیمی دیلمان یکیدیگر از سازههای قدیمی است که در بافت شهر دیلمان واقع شدهاست و به حمام میربلوک شهرت دارد.
این بنابه احتمال قوی جزء بناهای دوره ایلخانی است که در دورههای مختلف ضمن اضافه کردن الحاقات مورد بازسازی واقع شدهاست.
از دیگر بناهای تاریخی دیلمان را نیز میتوان به بقعه امامزاده تورار در روستای جلیسه دیلمان با بنای زیبای آن اشاره کرد.
قلعه برج و گرماور دیلمان نیز از دیگر آثار تاریخی این منطقه است که در روستای گرماور و در فاصله سه کیلومتری دهکده تاریخی مربوطه واقع شده است.
با توجه به موقعیت سوق الجیشی کوه گرماور، مکانی مناسب برای دیده بانی و کنترل دشتهای اطراف به شمار میرفته و در زمان حاضر از بنای اصلی قلعه فقط برج دیده بانی آن برجای مانده است.
بخش تاریخی دیلمان از توابع شهرستان سیاهکل در شرق گیلان در ۶۰کیلومتری مرکز استان گیلان واقع است .
برچسبها:
برای درست کردن اَناره بوره که یک غذای مزه ای بسیار عالی ماسالی و تالش است وبا پلووخورشت باقلی و میرزا قاسمی وغیره..که بستگی به ذایق...ه دارد مصرف میشود مزه اش ترش وشیرین وملس میباشد.
طرزتهیه وپخت اناره بوره به این ترتیب است :
دانه انار ترش رسیده قرمز دوتا ،سه کیلو شکر یک کیلو ونیم وانهم بستگی به ذایقه کسانیکه مصرف میکنند دارد که شیرین تر باشد یا نه آب لیمو یک یا دوقاشق .. مغز گردو پنج گل مغز وبه یک عدد که به قاچ های کوچک خرد کرده برای داخل اناره بوره
طرز تهیه: ابتدا انار را دون کرده ویک بار خوب آب کشیده تا ریزه های پوست انار از ان جدا شود ودر صافی میریزیم تا ابش بچکد . بعد در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم میگذاریم وقتی که به اندازه کافی نرم شد انرا در صافی میریزیم شکر را در آب آن میریزیم و هم میزنیم وشکر و آب انار بخوردهم بروند و وقتی مات شد انار را در آن میریزیم و وقتی غلظت مربا انطوریکه باید برسد یعنی وقتی با کفگیر آبش را بریزیم حالت کششی آرام داشته باشد و جوش ریز زد و دانه انار خوب پخته شده باشد ابلیمو را میریزیم تا کپک نزند و مغز گردو و به را نیز برای زیبایی درداخل آن میریزیم و چند جوش که زد بر میداریم و برای خوش بو شدن و خوش طعمی بیشتر در رویش پودر گلپر می ریزیم وبا انواع پلوخورشت ها مصرف می کنیم.
برچسبها:
مغز حلوا یکی از شیرینی های سنتی و خوشمزه گیلان است به ضخامت یک تا شش سانتی متر پخته شده از شیره انگور، گرد به قطر 30 سانتی متر که بر سطوح و روی آن تخم کنجد می ریزند و مانند سوهان شکننده است.
طرز تهیه مغز حلوا با شیره انگور...
------------------------------------
• مواد لازم :
مغزگردوی ریز خرد شده .......... 250 گرم
کنجد .......... 200 گرم
شیره انگور .......... به میزان لازم
شیره انگور را در ظرفی گرم کنید ( روی حرارت ) و سپس گردوی خرد شده و کنجد را درون شیره گرم ریخته و خوب مخلوط کنید تا شیره از گردو و کنجد پر شود، سپس یک سینی مسی را کمی چرب کرده و تمام مغز حلوا را درون سینی ریخته و پهن کنید، و اجازه دهید تا خنک شود. این حلوا از شیرینی های سنتی مردم گیلان بوده و بسیار خوشمزه و مقوی است.
برچسبها:
استان گیلان با ظرفیتی بی نظیر در حوزه طبیعت گردی و صنعت جهانگردی دارای مناطق زیست محیطی زیادی است که هر کدام می توانند به عنوان فرصتی بی بدیل در این حوزه مورد توجه قرار گیرند.
پلنگ یکی از حیوانات جنگلهای گیلان است که در معرض انقراض می باشد
پلنگ حیوانی که م...عمولا در راههای صعب العبور جنگلهای گیلان زندگی می کند، گاهی قلمرو هر پلنگ می تواند به ۱۲ تا ۱۵ کیلومتر مربع برسد و این وسعت به میزان غذای موجود در منطقه مورد تغدیه حیوان بستگی دارد.
پلنگ با قدرت بی نظیر خود می تواند گاه شکاری با سه برابر وزن خود را مورد حمله و تغذیه قرار دهد.به هر حال روند شکار بی رویه، تخریب جنگلها و گسست زنجیره حیات جانوری گیلان از معضلات جدی استان است، با ادامه این روند در آینده نزدیک نسل پلنگ این جانور نجیب، زیبا و منحصر به فرد جنگلها و کوهستانی شمال ایران را به سرنوشت شیر بیشه زارهای ایران، ببر خزری و غیره تبدیل خواهد کرد
طول پلنگ بالغ حدود یک متر و ۶۰ سانتی متر و وزن آن افزون بر ۱۰۰ کیلوگرم می باشد.ن دراز و باریک و دستها و پاها قوی و به اندازه متوسط و پنجهها ناخن بزرگ که بطور واضح از دو طرف فشرده شده است. گوشها کوتاه و مدور و بدون موهای بلند انتهایی است. دم دراز و طول آن معمولا از نصف طول بدن بیشتر و ظریف و باریک است. رنگ بدن خالدار و در رنگ سفید زمینه آثاری از زردی یا زرد قرمز یا زرد خاکستری وجود دارد و طبیعتا گوشت خوار هستنددسته خالهای گل مانند در همه جا در روی بدن و دم و دستها و یا پرکنده شده است. در عقب و وسط پشت بدن بعضی خالها دنبال هم قرار گرفته و به صورت نوار نمایان میشوند. جمجمه خیلی بزرگ و دراز و نسبتا باریک است. ناحیه پیشانی تقریبا مسطح است و در وسط آن فرو رفتگی طولی وجود دارد. پهنای جمجمه در بالای دندانهای نیش خیلی بیشتر از پهنا در عقب زایدههای پس حدقهای است. استخوانهای بینی دراز و نسبتا باریک است. انتهای عقبی استخوانهای بینی به لبه عقبی استخوان فکی میرسند یا بیشتر از آن امتداد مییابند. دندانهای نیش خیلی بزرگ و اولین پیش آسیای بالا همیشه وجود دارد.از صخرهها و درخت به خوبی بالا رفته و ممکن است لاشه شکار خود را در بالای درخت نگهداری کنند. فصل جفتگیری آنها در اواخر زمستان و اوایل بهار است. دوران آبستنی در حدود ۳ ماه طول میکشد. تعداد بچه ها ۲ ، ۳ و یا گاهی به ۵ عدد نیز میرسد. بچهها در لانه که معمولا در شکاف صخرهها و داخل غارها است و اغلب از گیاهان و برگ خشک پوشانیده شده است، نگهداری میشوند. بچه ها بعد از ۱۰ روز چشم باز میکنند و در سن بلوغ به غیر از دوران جفتگیری بطور انفرادی دیده میشوند.
در حال حاضر پلنگ بیشتر در جنگل های اطراف سیاهکل دیده میشود، اما در گذشته در مناطق مختلف بسیار بود.
برچسبها:
وقتی صحبت از رب انار به میان می آید، اشاره به همان خواص انار مطرح می شود.
در کل، انار سرشار از ترکیباتی به نام " پلی فنول " ها است که باعث پایین آمدن کلسترول بد خون یعنی LDL شده و اجازه نمی دهد صفحات چربی در عروق تولید شوند. این میوه بهشتی دارای دو نوع ترش و شیرین می باشد که برای تهیه رب انار بایستی از انار ترش استفاده نمود.
در باغات استان گیلان، انار ترش به وفور یافت می شود و همچنین نوع جنگلی آن نیز در جنگل ها و ییلاق های استان گیلان به طور خودرو رشد و نمو میکنید.
در قابلمه بزرگی، دانه های انار همراه آب را روی حرارت بگذارید. زیر شعله را بلند کنید تا آب بجوشد، سپس شعله را کم کنید و هر چند دقیقه انار را هم بزنید و با فشار ملاقه یا کفگیر به دانه ها سعی کنید آب دانه ها کاملا گرفته شود. هر از گاهی در حین جوشیدن، با گوشتکوب دانه ها را در قابلمه بفشارید تا آب از دانه خارج شود.
این کار را ادامه دهید تا زمانی که حداکثر آب دانه ها گرفته شود.
سپس محتویات قابلمه را از صافی رد کنید تا آب از دانه ها جدا شود. دانه ها در این مرحله سفید رنگ هستند و نشانه این است که آب آن ها تا حد ممکن گرفته شده است ولی برای آب گیری کامل، دانه های داخل صافی (تفاله ها) را مجددا در قابلمه جداگانه ای بریزید و با مقداری آب بگذارید بجوشد تا رب انار درجه 2 حاصل شود!
آب انار خالص را در قابلمه ریخته و روی حرارت بگذارید تا غلیظ شود. بایستی هر چند لحظه هم بزنید تا رب شما ته نگیرد چون در این مرحله آب سریعاً تبخیر می شود.
دقت داشته باشید رب انار مانند رب گوجه فرنگی زمان زیادی برای جوشیدن و غلیظ شدن نمی برد، بنابراین بایستی مراقب باشید تا رب ته نگیرد و گرنه هم رنگ و هم طعم رب خراب می شود.
در اواخر غلیظ شدن رب، نمک را اضافه کنید تا فساد و کپک زدگی رب را به تعویق بیندازد. رب انار درجه 1 آماده است.
غلظت رب انار بسیار مهم است چون اگر خیلی سفت شود زمانی که در یخچال می گذارید سفت تر شده و در بعضی موارد قاشق به سختی داخل رب می رود، وقتی به عنوان چاشنی یا سس از آن استفاده می شود خیلی دیر در آب حل می شود و در نتیجه استفاده از آن مشکل است که این غلظت مناسب نمی باشد. برخی برای کسب درآمد بیشتر، رب را آن قدر شل بر می دارند که حتی با نگهداری رب در یخچال نیز کپک می زند، که این غلظت نیز مناسب نیست. بلکه باید نه شل و نه سفت باشد بنابراین غلظت مناسب رب انار، نیاز به کسب تجربه بیشتری دارد.
برچسبها:
چمخاله، یکی از منطقه های ساحلی شهرستان لنگرود دراستان گیلان می باشد. این منطقه از لحاظ ساحلی دارای یکی از بهترین سواحل ماسه ای ایران می باشد.
برچسبها:
یک سفر کوتاه پر از جنگل، کوه، غار و کلبه های روستایی! برای چنین سفری شاید هیچ مقصدی به اندازه سفر به گیلان و هیچ زمانی به اندازه این روزها مناسب نباشد؛ استانی که اگر دیدنی ترین طبیعت بکر ایران نباشد، بدون شک یکی از دیدنیترین جاذبههای طبیعی کشور به شمار می رود.
گیلان در پاییز، رویایی ترین آب و هوای خود را تجربه می کند. آب و هوای خنکی که در آن نه خبری از هوای مرطوب و شرجی و دم کرده است و نه طبیعت یک دست سرسبز این منطقه. شما در پاییز گیلان رنگین کمانی از رنگ ها را می بینید که ذهنیتتان را درباره سرسبزی گیلان عوض خواهد کرد! به تمام این ها مه غلیظ و ابرهایی که در ارتفاعات تا زیر پای شما می رسند را اضافه کنید تا متوجه شوید که چرا سفر به گیلان در پاییز می تواند بهترین تجربه طبیعت گردی شما باشد!
برچسبها: